الزامات فناورانه در حوزه دریا

به گزارش "پایگاه خبری گفتمان دریا"،متخصصان و فعالان صنعت دریایی کشور در نخستین نشست هماندیشی چهارمین رویداد فناوری و کارآفرینی دریایی،الزامات فناورانه در حوزه دریا و مسائل مهم روز در این زمینه را بررسی کردند.
براساس این گزارش، نخستین جلسه هماندیشی چهارمین رویداد ملی فناوری و کارآفرینی دریایی با هدف برنامهریزی جامع برای برگزاری اثربخش این رویداد، با حضور جمعی از متخصصان دانشگاهی، مدیران صنعتی، نمایندگان نهادهای حاکمیتی و فعالان بخش خصوصی، در محل پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار شد.
این رویداد با همکاری مشترک پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی و آکادمی دریایی سیراف در شهریورماه ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد و تمرکز آن بر نوآوری، توسعه فناوریهای بومی، حل چالشهای واقعی صنایع دریایی و تقویت زیستبوم کارآفرینی دریایی است.
ضرورت عملگرایی و آمادگی برای تحولات جهانی
در آغاز جلسه، دبیر انجمن صنفی دریانوردان تجاری، بر ضرورت «عملیاتیکردن مباحث» و فاصله گرفتن از شعارهای کلی تاکید کرد و گفت: فاصله ما با دنیا در حوزههایی مانند کاهش کربن و سولفور زیاد است و عدم توجه به این شکاف فناورانه، هزینههای بزرگی به کشور تحمیل خواهد کرد.
سامان رضایی، هشدار داد که اگر برگزاری این رویدادها صرفاً نوعی رویداد و بدون خروجی علمی و اجرایی به نفع صنعت دریایی کشور باشد، منجر به ناامیدی در میان فعالان این صنعت خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به پیشبینیهای جهانی برای حذف سوختهای فسیلی تا سال ۲۰۵۰ خاطرنشان کرد:مزیتهای فعلی کشور میتواند در آینده به تهدید تبدیل شود؛ بنابراین باید از امروز برای تغییرات استراتژیک آماده باشیم.او بر لزوم بهرهگیری از تجربیات سه دوره گذشته رویداد نیز تاکید کرد.
فناوری؛ پیشنیاز اجتنابناپذیر برای بقا در رقابت جهانی
مدیر عامل موسسه رده بندی ایرانیان، نیز در این نشست هم اندیشی، در سخنانی با قدردانی از برگزاری این نوع رویدادها، به اهمیت فناوری، هوش مصنوعی و کارآفرینی اشاره کرد و افزود:تحریم در دنیای امروز صرفاً سیاسی نیست. عقبماندن از رقبا و غفلت از استانداردهای جهانی خود نوعی تحریم فناورانه است.
حسن رضا صفری، همچنین با بیان آمادگی انجمن مهندسی دریایی ایران برای داوری طرحهای نوآورانه و انتشار مقالات در مجلات ISI اعلام کرد که این انجمن میتواند در فرآیند نمایهسازی بینالمللی مقالات نیز مشارکت فعال داشته باشد.
او به حوادثی مانند آتشسوزی در بندر شهید رجایی بهعنوان نمونهای از بیتوجهی به فناوریهای بومی اشاره کرد و گفت: اگر در توسعه فناوری بومی تعلل کنیم، با عواقب جبرانناپذیر مواجه خواهیم شد.
رویداد برای خلق ارزش؛ نه برای برگزاری تشریفاتی
مدیرعامل هلدینگ و آکادمی دریایی سیراف،نیز در این نشست، با تاکید بر اینکه حل تمام مشکلات در یک رویداد ممکن نیست، اظهار کرد: هدف اصلی این رویداد، جلب توجه صنایع به فناوریهای نوین، ارتقای تفکر فناورانه و ایجاد فضایی برای مشارکت شرکتهای دانشبنیان است.
وی با بیان اینکه رویداد متعلق به همه است، تأکید کرد که قرار نیست افراد فقط استخدام شوند بلکه باید محیطی برای ایجاد ارزشافزوده و اشتراک منافع علمی و صنعتی فراهم گردد.
او افزود: نباید از محوریت رویداد خارج شویم. طرح چالشهای درست با صورتمسئلهسازی علمی میتواند به ارائه راهحل واقعی منجر شود.
وی همچنین به مشارکت شرکتهای دانشبنیان، ایجاد نشستهای تخصصی و تمرکز بر تعریف مجهولات جدید برای هدایت جریان علمی اشاره کرد.
نقش دولت در صنعت دریایی انکارناپذیر است
مدیر عملیات دریایی شرکت مهندسی و خدمات دریایی نگین سبز نیز در ادامه با تاکید بر ضرورت مشارکت دولت در حوزه دریایی گفت: نمیتوان دولت را از حوزه دریایی جدا کرد. اتفاقاً باید برای حضور قویتر دولت، از وزیر راه و شهرسازی برای مشارکت در تصمیمسازیها دعوت کنیم.
او با اشاره به ضعف عملکرد بانکرینگ در بندرعباس، پروژههای ناتمام اسکله فاو و داکیارد شمال، تاکید کرد که حضور تخصصی دولت باید هدفمند و اثربخش باشد.
وی همچنین به تأمین سوخت دریایی توسط شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی و چالشهای موجود در همگامسازی با استانداردهای جهانی اشاره کرد.
شبکهسازی، عارضهیابی و توجه به فناوریهای نوین
همچنین، نماینده مرکز نوآوری صنایع دریایی، در ادامه جلسه، با تاکید بر لزوم بازنگری در اهداف رویداد، گفت:این رویداد باید بر پایهی شبکهسازی، شناسایی چالشها و هماندیشی میان بخش خصوصی و حاکمیتی باشد. مهمترین چالشها شامل سولفور، بانکرینگ، و عقبماندگی از فناوریهای دنیا است.
حمید هوشمند، پیشنهاد داد که خروجی نشستها و کارگاهها به مقالات علمی کاربردی تبدیل شوند و گفت: در دنیا مقالات پژوهشی، پروژههایی برای حل مشکلات روز هستند؛ باید ما هم به این سمت حرکت کنیم.وی همچنین از طراحی جشنواره نوآوری دریایی با محورهای پیشنهادی سخن گفت.
الزامات بینالمللی و ضرورت همراستایی نوآوریها با IMO
نماینده شرکت ملی نفتکش ایران، نیز با تاکید بر اینکه نوآوری باید در مسیر نرمهای جهانی انجام شود، افزود:الزامات IMO از سال ۲۰۲۰ سوختهای کمسولفور را الزامی کرده است، اما ما هنوز آن را رعایت نمیکنیم. نوآوری باید مطابق همین الزامات بینالمللی باشد.
جبل عاملی به سوختهای جدید، شیوههای نوین فاینانس و امکان ساخت مشترک کشتیها (Joint Venture) بهعنوان حوزههای قابل توجه برای سرمایهگذاری و توسعه نوآوری اشاره کرد.
دریچهای به آیندهای فناورانه و کارآمد
نخستین نشست هماندیشی چهارمین رویداد فناوری و کارآفرینی دریایی، با هدف طرح مسائل واقعی، تشخیص اولویتها و استفاده از ظرفیت علمی کشور، گامی مؤثر در جهت تعامل مؤثر میان دولت، دانشگاه و صنعت محسوب می شود.
این رویداد با شعار "از طرح مسئله تا ارائه راهکار علمی"، قرار است در شهریورماه برگزار شود و به نظر میرسد در صورت تداوم چنین جلساتی، تحول فناورانه در صنعت دریایی کشور دور از دسترس نخواهد بود.